erm... sory la buat anda tertunggu- tunggu....
|
Puding Mangga
bahan- bahanya
Bahan A
- isi buah mangga secukupnya
- secawan gula(100 gram)
- 1 sudu besar agar- agar serbuk(1/2 dari bungkusan 10 gram)
- 1/2 tin susu cair (200 ml)
- 500 ml air
bahan B
- 2 sudu kordial mangga
- 1 sudu besar agar- agar serbuk/ baki agar2 dari A
- secawan gula
- 750 ml air
cara - caranya
bahan A
- masak agar2, gula dan air sehingga mendidih..
- masukkan susu.. kacau sampai mendidih semula tetapi jgn sampai meruap..
- masukkan isi mangga.. kacau sebati
- tutup api dan masukkan dlm acuan..ikut suka hati..
- tetapi basahkan acuan terlebih dahulu bagi mengelakkan puding melekat
- biarkan sejuk/ membeku dahulu
Bahan B
- masak agar2, gula, kordial & air sehingga mendidih..
- kemudian tuangkan ke dalam acuan..
- tetapi pastikan lapisan sebelumnya telah membeku ok...kalau tidak mungkin x dapat 2 lapisan warna
- biarkan sejuk seketika dan masukkan kedalam peti ais......
- makan lah... sedap bila makan sejuk2...
p/s... gula boleh mengikut sukatan sendiri.. kurangkan sekiranya agak manis ok.... manis senyuman x aper tau...
|
No comments:
Post a Comment